Ona Online

Máte toho už po svátcích dost a chcete konečně začít zase zdravě jíst? Na snídani vyzkoušejte zdravé syrníky! Zdobit je můžete podle preferencí.

Také už cukroví a vánoční pečivo nemůžete ani cítit? Nastartujte váš organismus a začněte nový rok zdravou snídaní! Syrníky jsou něco mezi palačinkami a lívancemi avšak chuťově a nutričně se to s nimi nedá vůbec srovnat!

Pokud milujete sladké snídaně, ale rádi byste cukr omezili, tohle je ta správná cesta! Syrníky jak už podle názvu můžete poznat jsou opravdu ze “sýra”. Ne však z klasického, jak si asi představujete. Na syrníky budete potřebovat hlavně cottage sýr, který je hlavní a nejdůležitější ingrediencí. Tento recept je původně z Ukrajiny, ale jak už je u nás v Čechách zvykem, trochu jsme si ho připodobnili – abychom mohli tuhle lahůdku připravit i z našich potravin.

Co budete potřebovat na syrníky:

  • 700 g cottage sýru ve smětaně
  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 2 vejce
  • med na oslazení nebo cukr krupice
  • vanilkový lusk
  • dle potřeby můžete přidat 3 lžíce pohankové mouky nebo krupice
  • olej na smažení
  • kysaná smetana, marmeláda, ovoce či med na zdobení

Postup:

Cottage a tvaroh dáme do jedné mísy a pořádně zamícháme. Kdo má rád jemnou konzistenci, doporučujeme rozmixovat, ale není to nutné. Do směsi přidáme vejce, med nebo cukr (podle toho, jak kdo sladí) a vanilku. Pokud bude konzistenci tekutá (záleží, jaký tvaroh a cottage jste koupili), přidejte ještě 3 lžíce pohankové mouky na zahuštění. Následně promícháme a můžeme se vrhnout na smažení.

Na rozpálenou pánev klademe lžící hromádky směsi. Postup je stejný jako u lívanců. Důkladně opečte obě strany do zlatova. Směs vám vystačí zrhuba na 25 ks syrníků.

Servírujeme ideálně vychladlé. Poklademe kysanou smetanou, dosladíme medem, zdobíme ovocem. Dobrou chuť!

Věděli jste, že syrníky (tradičně syrniki) se připravují nejen na Ukrajině, ale také v Rusku a v Polsku?

syrníky
Syrníky můžete udělat i tenčí. Záleží, jak to máte rádi.