Ona Online

Zkuste snadné sushi doma! Lámete si hlavu nad tím, jaké jednohubky vytvořit na Silvestra a nebo byste rádi připravili speciální pohoštění pro návštěvu? Vyzkoušejte naše tipy!

Už víte, jak doma připravit dokonalé sushi? Sushi je poměrně jednoduché a zvládne ho každý. Chce to jen trénink. Už si nemusíte lámat hlavu s tím, jak své hosty zaujmout skvělou hostinou. Máme pro vás řešení!

S naším snadným návodem už nikde neuděláte chybu! Naučíme se spolu vytvořit nejzákladnější druh sushi, kterým je Maki. Tyto oblíbené rolky si zamiluje každý a naplnit je můžete vlastně čímkoliv chcete!

Co budeme potřebovat:

  • mořská řasa, do které směs zabalíme
  • sushi rýže
  • rýžový ocet nebo hotový rozvar na ochucení rýže
  • podložka na balení rolek
  • sójová omáčka
  • wasabi pasta
  • čerstvá zelenina (avokádo, okurka, paprika, mrkev)

Postup:

Rýže

Nejdříve si připravíme rýži. Nikdy nezapomínejte na to, že na sushi nemůžete použít rýži klasickou. Rýže na sushi má specifické lepivé vlastnosti a je potřebná k tomu, aby vám rolky držely u sebe. Doporučujeme použít třeba Nišiki nebo Shinode.

Sushi rýži několikrát propláchněte a vložte do hrnce, kde ji zalejete vodou (vody dolejte asi tak, aby voda rýži přesahovala o 1 cm). Hrnec potom zakryjte pokličkou a dejte vařit. Rýži zlehka promíchejte a až se začne vařit, stáhněte výkon na menší stupeň vaření. Hotovou rýži poznáte tak, že se všechna voda odpaří.

Rýži už jen odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Nálev na sushi

Na přípravu rýžového octa budete potřebovat: 60 ml rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli. Celou směs promíchejte a ohřejte, aby se všechny ingredience lépe rozpustily.

Již hotovou rýži potom smícháme s takto připravenou směsí. Na 1 kg rýže použijeme přibližně 1 dcl hotového nálevu.

Celou směs nezapomeňte nechat vychladnout.

Příprava samotného sushi

Připravenou bambusovou podložku si obalte do potravinářské fólie, aby se vám neušpinila a dlouho vám vydržela. Začínáme tak, že si připravíme řasy. Nakrájejte si čerstvou zeleninu na tenké proužky. Nekrájejte je moc silné, rolka by se vám pak špatně balila.

U Maki platí pravidlo, že k sobě mícháme maximálně 3 ingredience, proto si dobře rozmyslete, jakou zeleninu k sobě smícháte.

Na připravené řasy začneme pomalu vrstvit sushi rýži. Lépe se vám bude manipulovat, pokud budete mít navlhčenou ruku. Rýži roztáhněte po celé ploše řas, pouze v horní části si nechte kousek volný, aby vám šla rolka slepit k sobě. Na rýži potom postupně pokládejte čerstvou zeleninu nakrájenou na proužky. Ingredience pokládejte do středu rýže.

Pro slepení použijte octový nálev, kterým můžete navlhčit okraje řasy. Řasa se pak lépe přichytí a bude dobře držet.

Rolujte od okraje s rýží směrem k prázdné straně (tam kde jste použili octový nálev). A rolka je hotová!

sushi doma
Vytvořit si můžete i obrácené rolky

Krájení rolky

Na krájení je vhodné použít velmi ostrý nůž, aby se vám rolka během krájení nerozpadla. Čepel nože doporučujeme navlhčit, aby se vám suchý nůž nenalepil na řasu během krájení.

Jedna rolka se krájí přibližně na 6 kousků. Snažte se všechny nakrájet se stejnou tloušťkou ať máte při servírování symetrické a na pohled hezké sushi!