Ona Online

Rádi byste si upekli cukroví, ale nemůžete kvůli vaší bezlepkové dietě? Vyzkoušejte s námi recept na bezlepkové perníčky, které se pečou snadno a rychle!

Nehledejte důvody, proč si nedat cukroví. S námi si ho může dát každý! Ne všichni máme tu možnost konzumovat pečené výrobky z klasické mouky. V dnešní době má plno lidí diagnostikovanou celiakii a nebo má zkrátka intoleranci lepku, kterému se musí zcela vyhýbat.

Pro pečení pečiva a sladkých výrobků to není zrovna dobrá zpráva. Pečení s bezlepkovou moukou je často náročné a vyžaduje to trochu zkušeností a zručnosti. S námi vám to ale půjde snadno a rychle! Vyzkoušejte náš recept na bezlepkové perníčky, po kterých se zapráší.

Co budeme potřebovat:

  • 1ks vejce
  • 80 g cukr moučka
  • perníkové koření
  • 200 g bezlepková mouka Nomix
  • 60 g medu
  • 30 g tuku na pečení
  • půl lžičky jedlé sody
  • na polevu: bílek a moučkový cukr
bezlepkové perníčky
Bezlepkové perníčky si můžete nazdobit podle svojí fantazie. I barevné jsou nádherné!

Postup

Nejprve si rozehřejeme tuk na pečení a smícháme důkladně s medem. Přidáme bezlepkovou mouku, perníkové koření, vejce, cukr moučka a jedlou sodu. Vše důkladně zamícháme až se nám vytvoří těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v chladu. Doporučujeme zabalit ho do potravinové fólie a vložit do chladničky. Ideálně do druhého dne, aby mělo těsto čas uležet a odpočinout.

Druhý den je těsto připravené ke zpracování. Těsto si rozválíme na dobře pomoučněné ploše. Snažte se ho vyválet maximálně tak půl centimetru tlusté. Perníčky z tlustšího těsta by pak byly příliš veliké a nezdobily by se vám tak dobře. Nyní se můžeme dát do vykrajování.

S těstem je potřeba pracovat opatrně, je křehčí než klasické těsto z lepkové mouky. Proto si dejte s vykrajováním opravdu záležet.

Perníčky pečeme při teplotě 160170°C na horní i spodní ohřev. Doporučujeme péci na pečícím papíru. Pečeme zhruba 1215 minut a pravidelně kontrolujeme barvu perníčků.

Po vytažení teplých perníčků z trouby je ihned potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Perníčky tak získají lesk a budou se vám i lépe zdobit. Na zdobení si připravte polevu dle vaší chuti (nejčastěji se poleva dělá z bílku a moučkového cukru).

Tip: Perníčky můžete zdobit i barevnými polevami, které jsou k dostání v obchodech nebo je celé namočit v čokoládě.

Tagy: Recepty