Ona Online

Podzim a chladnější počasí je jako semeniště pro virózy a bakterie. Zatočte s nimi ještě dříve než onemocníte. Zařaďte do svého jídelníčku kouzelný zázvor!

S podzimem přichází vždy větší riziko prochladnutí či nachlazení. Vždyť to znáte. Každý rok je to stejné. Začíná to svěděním v nose a nevinnou rýmičkou, která se později zhorší kvůli bolesti v krku.

Pokud do jídelníčku na podzim zařadíte i zázračný zázvor, můžete si díky tomuto vitamínovému oddenku zlepšit imunitu a vybudovat si tak obranu proti nepříjemným virům a bakteriím. Na podporu imunity se dá v dnešní době sehnat opravdu spousta doplňků stravy a nebo i léků. Zkuste to s námi ale přírodně!

Odkud se bere zázvor?

Zázvor je původem z Asie. Pěstuje se v jihovýchodní Asii, západní Africe či v karibské oblasti. V České republice seženete zázvor ve všech větších obchodech. Dnes už se dá sehnat vážně cokoliv! Nejvíce kvalitní seženete u vietnamských obchodníků, kteří mají zázvor většinou vždy čerstvý a šťavnatý.

Zázvor obecný je žlutě nebo růžovobílé kvetoucí rostlina. Všichni ho známe díky silně rozvětvenému oddenku, který má světle hnědé zbarvení a uvnitř je šťavnatě žlutý. Pozor na častou záměnu s kořenem! Mnoho lidí si to plete. Ze zázvoru však používáme v kuchyni opravdu pouze oddenek.

Oddenek je charakteristický velmi výraznou pikantní a až skoro citrónovou vůní. Tato vůně i chuť je zajištěna díky přítomnosti esenciálních éterických olejů, zázvorové silici a štiplavě ostré látky zvané gingerol.

Díky zázvoru nebudu nemocná? Blbost!

Účinky zázvoru jsou opravdu neuvěřitelné. Ačkoliv se vám může zdát, že toho tolik tak malý oddenek nedokáže, opak je pravdou.

  • má antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • rozpouští hleny
  • zlepšuje imunitu a zahání bacily – pomáhá při nachlazeníchřipce, rýmě
  • napomáhá při trávení
  • zvyšuje produkci žluče
  • snižuje cholesterol
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • je chutný a příjemně aromatický
zázvor
Oddenek rostliny zázvoru obecného.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj vám udělá dobře zvláště v době, kdy řádí chřipky a rýmy. Ideální pro toto období! S námi si tento čaj můžete připravit raz dva. Tak jdeme na to.

Postup:

Na čaj budete potřebovat jen malou část celého oddenku. Stačí zhruba 2 cm pro silný zázvorový čaj! Tuto část oddenku si oloupejte a nastrouhejte. Pak už jen zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte chvíli louhovat.

Další možností také je, že můžete oddenek nakrájet na malá kolečka a ta opět zalít vodou. My však doporučujeme využít plnou sílu zázvoru a nastrouhat ho pro lepší uvolnění aromatu.

Čaj dochuťte dle libosti. Přidat můžete med, skořici či citrón.

Ze zázvoru nemusíte nutně vařit pouze čaj. Dá se použít jak čerstvý, nastrouhaný, sušený, tak i kandovaný.

Tip: Zázvor můžete využít i jako koření. Přistrouhejte ho do zeleninových polévek, omáček či perníku.

Tagy: Tips